Transrarau, o autostrada care te duce in uimitoarea lume a pietrei din Muntii Rarau cu peisajul sau de basm, se numeste Transrarau. Traseul de munte se desfășoară pe 10 km între satul Chiril din Valea Bistriței (în stânga) și Pojorata, în dreapta. Trece prin stânci albe impresionante, păduri seculare și poieni deschise. Vederi uimitoare pot fi găsite la vârful Raraul la 1651m. Peisajele și înălțimile Transraului sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor autostrăzi alpine precum Transalpina sau Transfăgărășanul. Veți putea descoperi frumusețea naturii și armonia care este unică în satele de munte.

Chiril – Vf. Rarau

Transrarau incepe in Valea Bistritei. Aceasta este o zonă frumoasă și liniștită, bogată în atracții turistice. Cheile Zugreni sunt situate in apropierea satului Chiril, si au fost sapate in raul Bistrita intre doua masive – Pietrosul Bistritei si Giumalau. Apa formează aici mici cascade, insule și vârtejuri de curse, care sunt înconjurate de pereți stâncoși. Cabana Zugreni este situată pe una dintre acestea. Aici puteți încerca pescuitul, tiroliana și raftingul. De asemenea, vă puteți bucura de un picnic în zone special create în timp ce vă bucurați de frumusețea naturii. Traseele continuă spre Vatra Dornei (o stațiune excelentă pentru pasionații de sporturi de iarnă) sau Lacul Roșu (Lacul Roșu).

Autostrada urcă pe serpentine largi de la Chiril, lăsând în urmă case împrăștiate pe câmpuri și făcându-și drum prin pădure bogată de conifere. Masivul Giumalau se vede in stanga si padurea Slatioara in dreapta. Acest drum se intersectează cu Mănăstirea Rărău, care este un mic halidom care datează din 1538. Potrivit legendei, domnitorul Petru Rareș și familia sa au fugit de invazia tătarilor. Doamna Elena și soțul ei și-au găsit refugiu la mănăstire. Prințul a construit această biserică ca un cadou de mulțumire. Acum adăpostește două icoane făcătoare de minuni. Legendele susțin că una dintre icoane nu a fost pictată de o mână umană și că a dispărut uneori din cadrul ei, revenind doar din cauza muncii grele a călugărilor.

În continuare, traseul te duce la Vârful Rărău (1651 m), care este cel mai înalt punct din masivul Rărău. Frumusețea Pietrele Donei se dezvăluie cu generozitate. Curajoșii pot escalada aceste roci grozave de fildeș și se pot bucura de o panoramă cu adevărat uluitoare. Un fundal fermecător invită turiștii să facă drumeții. Cabana Rarau dispune de cazare. La un kilometru distanță se află Peștera Liliecilor, care este cea mai mare formațiune carstică din acest masiv.

Limita de viteza intre Cabana Chiril si Cabana Rarau este de 30 km/h. Din cauza curbelor înguste și a drumurilor abrupte, traversarea Transraului este o provocare.

Varful Rarau – Pojorata

Traseul merge de la Cabana Rarau pana in satul Pojorata si se intinde pe o zona ce imbina paduri dese cu platouri vaste. Câteva serpentine accentuate te duc la Șaua Fundul Colbului, unde poți vedea maiestuosul vârf Giumalau (1857m) și Țara Dornei. Drumul continuă spre Valea Moldovei, care este înconjurată de crestele Adam-Evei, de aici.

Se ajunge usor in Muntii Rarau printr-o retea de autostrazi. De la Chiril la Pojorata, Slatioara, Campulung Moldovenesc si Campulung Moldovenesc, veti gasi trasee marcate care arata frumusetea masivului. Vă recomandăm să petreceți noaptea într-un cort, în ciuda faptului că în apropierea vârfului există multe opțiuni de cazare. Acest lucru vă va permite să vă bucurați de liniștea munților și de culorile uimitoare ale răsăritului.

Transrarau este un drum interesant care combină adrenalina și priveliștile uluitoare. Vă permite să accesați unele dintre cele mai populare atracții turistice din masiv, inclusiv Mănăstirea Rărău și Stâncile Doamnei. Autostrada circulă și prin locuri frumoase. Poți fie să mergi pe jos, fie să mergi pe două roți și să traversezi trasee marcate care îți vor permite să descoperi mai mult din frumusețea muntelui. Transrarau este o aventură cu adevărat unică, care vă permite să vă reîncărcați bateriile fără agitația orașelor. Bucurați-vă de peisaje sălbatice, liniște și aer curat.

S-ar putea să-ți placă și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *